SRBENG

Zdravlje

Fruška gora je prirodna riznica zdravlja. Na svakom koraku, pri svakom pogledu, gutljaju i uzdahu – ona nesebično deli svoje darove, čineći nas snažnijima i zdravijima.

Počnimo od dragocene vode.

Gusta mreža reka, potoka, bara, vodopada, vrela i jezera iznova se obnavlja gustim padavinama i stalnim izvorima kojih je preko 200! Fruškogorska voda je izuzetno bogata mineralima i pomaže u održavanju balansa elektrolita u telu, zahvaljujući mineralima iz stena koji su prirodno rastvoreni u njoj. Mineralna voda ima antibakterijska i antifugicidna svojstva a delotvorna je u borbi protiv toksina.

Lipa je sveto drvo svih Slovena a lipovi gajevi i pojedini primerci bili su nekada centar kulta slovenske religije. Fruška gora se može pohvaliti najvećom lipovom šumom u Evropi. Cvetanje lipe na gori je propraćeno posetom pčelara iz čitavog regiona i ispašom pčela jer je u medu sa ove planine sadržaj nektara lipe čak 93 posto!

Položaj same gore i njena vegetacija su zaslužni za stvaranje specifične lokalne klime, koja je izuzetno blagotvorna za telo i psihu a tome doprinosi i vetar zvani fruškogorac kao i strujanje vazduha, takozvana ruža vetrova. Još je Stefan Lazarević, sin kneza Lazara, u XIV veku u svojim spisima zabeležio važnost Fruške gore zbog njene specifične energije koju emituje a koja leči. Splet vetrova koji se ukrštaju iznad ovog magičnog mesta kao da je stvoren da čoveku pomogne da zaceli svoje telo i smiri svoj duh. Vazduh prebogat kiseonikom i ozonom blagotvoran je za disajne organe, ali i za celokupno zdravlje. Jednostavno rečeno, kada dišete na gori, vi udišete čistu prirodu, i dalje zaljubljenu u čoveka, i dalje željnu da mu obogati život i da zajedno žive u slozi.